2009 skapade jag mitt konto på Facebook. Jag var sist av alla kändes det som och det var något motvilligt som jag skapade det där kontot. Men allt eftersom åren gick så blev Facebook mer och mer en självklar del av livet. På gott och ont.

En vän skrev nyligen till mig (på messenger) att hon funderade på att sluta med Facebook. Jag känner väl lite detsamma. Särskilt på senaste tiden när till och med notiserna ska sorteras efter någon algoritm. Vet inte hur många kommentarer och liknande jag missat för att Facebook valt att begrava de senaste notiserna längst ner eller att helt enkelt inte visa dem alls. Så ser jag inlägget i flödet några dagar senare och upptäcker att folk kommenterat eller taggat mig.

Jag tröttnade nog redan när det inte gick att sortera flödet i kronologisk ordning längre, faktiskt. Numera går jag egentligen bara in på Facebook för att använda Messenger. Men det blir ändå att jag sitter där och scrollar igenom inlägg efter inlägg som jag egentligen inte är intresserad av. Ser kanske någon enstaka intressant artikel eller diskussion, men mest känns det som slöseri med tid. Ändå fastnar jag där. Åtminstone varje kväll när Vera har somnat.

Jag tänker inte sluta med Facebook helt eftersom jag behöver Facebook för jobbet. Dessutom lär jag väl bli totalt isolerad här ute i skogen om jag inte ens kan se vilka evenemang och fester mina vänner och bekanta ska gå på. Så, istället kommer jag testa att göra så här:

  • Logga ut från Facebook så att jag (förhoppningsvis?) inte blir spårad för jämnan. Samt för att göra det lite besvärligare att falla tillbaka och gå in på Facebook när jag egentligen inte vill.
  • Bara använda Facebook i max 30 minuter varje arbetsdag. Max 30 min totalt på helger.
  • Inte använda Messenger annat än i webbläsaren. (Samma som idag för mig, allt appen ville ha tillgång till skrämde slag på mig när jag var i färd med att installera den.)

Istället för Messenger ska jag försöka använda Discord (Piratessan#2010) och gamla hederliga sms! Det blir en intressant övning i självdisciplin det här. Önska mig lycka till. 😉