Jag har funderat ganska mycket på senaste tiden ang. hur mycket sopor vi skapar idag. Att sopor är något icke önskvärt kan väl alla hålla med om, men vad är det egentligen som skiljer avfall från råvaror?
Om vi tar ett enkelt exempel: Kompost
Bra trädgårdsjord är en råvara som många betalar en hel del för. Vad är trädgårdsjord egentligen? Kompost uppblandat med lite mindre näringsrikt material. Vad är kompost då? Trädgårds och matavfall. Allt det här är ju ingen nyhet.
Men, det jag funderat på är, varför ska de som inte tar hand om sitt kompostmaterial själva, betala för att bli av med det? Varför äger kommunen våra sopor?
Det har faktiskt inte alltid varit såhär. För sisådär 100 år sedan, i alla fall i Storbritannien, kunde folk sälja olika typer av avfall till personer som kom och hämtade dem. Aska, benrester och annat användes sedan i industrin till tillverkning av tvål, lim m.m.
Om man istället för sopavgift uppmanade till användning av återvinningsbara material genom att köpa tillbaka dem, borde sopsorteringen öka ganska påtagligt? Det borde också bli mer relevant för producenter att använda förpackingsmaterial som är lätta att återvinna genom att producentansvaret/avgiften till staten kunde kvittas mot en rabatt för miljövänliga förpackningar. Ju mer energi det går år till att återvinna och ju mer restprodukter som blir över, desto mindre rabatt.
För de som inte vill sortera upp soporna så att de blir lätta att sälja vidare för sophämtaren/kommunen, kan man behålla den nuvarande avgiften som en sorteringsavgift. Vi har ju redan den här typen av system för skrotbilar och pantburkar, så varför inte för resten av våra sopor?
Vad tycker du? Kommentera gärna!