Pollensäsongen är väldigt sen i år, i normala fall borde björken ha börjat blomma ordentligt vid det här laget. Som tur är, är det inte ens mätbara halter ännu. 🙂

Under förra året, när det var rekordmycket pollen och jag satt inne och mådde pyton, läste jag om att dricka björksav tidigt på våren för att motverka björkpollenallergi. Så, jag bestämde mig för att testa det under 2013. Precis som med honungen som jag testade förra året, har jag inga bevis för att det ska fungera, men eftersom det inte är skadligt så tycker jag det är lika bra att göra ett försök.

Jag tyckte dock att metoden som rekommenderas, att borra ett 2 cm stort hål i björkstammen verkade lite väl grov. Så jag letade vidare och hittade ett ställe som använde sugrör istället för de tjockare rören. Jag minns tyvärr inte vad den sidan hette, men såhär gjorde jag:

tappa-björksav

  1. Borrade ett hål (med världens svagaste skruvdragare) ca 5 cm snett uppåt in i björkstammen. Använd en borr som matchar sugrörets diameter så nära som möjligt.
  2. Borrade ett hål i flaskans kork och tryckte in ena änden på sugröret i björken, den andra ner i flaskan. Tack vare att sugröret går direkt ner i korken på flaskan undviker man att det rinner ner regnvatten i flaskan.
  3. Fäste flaskan vid stammen med en avklippt hästgjord som blev över efter ett projekt på mitt gamla jobb. (Det är en lång historia innehållande en dräktig ko…) Det går säkert precis lika bra att använda ett vanligt spännband eller liknande.

Nu när savningen kommit igång, till slut, efter den eviga tjälen, ger björken ungefär en liter per dygn. En del rinner dock utanför sugröret, så jag skulle rekommendera att täta hålet runtom lite bättre än vad jag gjort.

Några viktiga saker att tänka på:

  • Tappa sav från björkar på din egen tomt, eller fråga markägaren om lov!
  • Björken kan ta skada, speciellt om du tappar mycket sav eller inte täpper igen hålet ordentligt efteråt.
  • Förvara saven i kylskåp, hållbarheten är ungefär en vecka innan den börjar jäsa.

Så, funkar det dock? Ingen aning. Jag drack någon deciliter igår och ett glas till frukost imorse. Saven smakar inte så mycket, som väldigt svagt honungsvatten ungefär.

Det enda jag kunnat konstatera är att jag inte känt av någon allergisk reaktion mot själva saven i alla fall.