Jag kommer nog prata skor en hel del på torsdagar. Gamla skor kan vara helt fantastiska!

Mormorskängor, 1890-tal

Först ut är ett par kängor, de äldsta jag har. De är köpta på eBay, för ca 500 kr, inklusive frakten. Det är lite vanskligt att köpa äldre skor på nätet, ofta har de ingen storleksmärkning och ofta är de också väldigt smala i modellen. Man får chansa och be säljaren mäta. ^__^

Det här paret kommer från USA. På insidan sitter en sliten vävd etikett med texten ”The Cahill Shoe Co – Cincinnati” Jag har inte hittat mycket om dem på nätet, men skoindustrin verkar ha tagit fart i Cincinnati i mitten av 1860-talet. Cahills skofabrik verkar ha förstörts i en brand 1910. För den nyfikne finns en scannad artikel som nämner detta: El Paso Herald, Texas 1910 Runt sekelskiftet hade fabriken ca 300 anställda, och Cincinnati var en av de större ”skotillverkarstäderna” i Mellanvästern.

Själva skorna tycker jag är riktigt häftiga. Själva skon är sydd i tunt mörkt mörkt mörkblått skinn, som fortfarande är mjukt, 120 år senare. Är det inte helt fantastiskt! Skaftet är i svart bomull, och insidan är fodrad med oblekt linne. (Tror jag) Allt är sytt på maskin med små små stygn. Inte mer än en millimeter långa.

Maskintillverkning av skor kom i mitten av 1800-talet, ungefär samtidigt som fabrikerna i Cincinnati dök upp. Jag lät skomakaren lägga på en ny sula på skorna, och bytte snörena. Det ligger tyvärr inte mycket värde i gamla skor, om de inte är av ett känt märke. Dessutom är det en så fin känsla att kunna använda dem, tycker jag. De är så nätta i modellen, och så stadiga och bra att gå i. Och… tänk vad de kan ha varit med om, vem som har haft dem?