GP har ett par artiklar uppe på nätet om djurskyddet i Sverige. Den ena handlar om ett rättsfall med en grisbonde i Halland. På gården fanns mängder med skadade, sjuka och döda djur. Bonden skyllde på systemet i branschen. Att det är så det funkar.

Jag blir så fruktansvärt arg när jag läser om sånt här! Tycker inte det är fel att äta kött, men, det är helt galet att äta så mycket kött som vi gör. Jag äter för mycket kött. Det är för lätt att äta mycket kött när det så ”obegripligt” billigt. Ta tex. Lidls erbjudande med kassler för 39.90/kg. Dra av moms och butikens marginal på det. Frakt från Danmark till Lidls huvudlager, frakt till butiken. Tillredning och packning. Slakt. Frakt emellan bondgård, slakteri och fabrik. Hur mycket blir egentligen kvar till bonden? Hur mycket pengar ska egentligen gå till kostnader för uppfödning, veterinär, mat till grisarna, halm, städning etc? Under hela grisens livstid? Nu går visserligen en hel gris till mer än bara kassler, men det är fortfarande väldigt lite pengar. Inte konstigt att det står bedrövligt till på många ställen. :/

GP har en artikel om en ekologisk gård också: http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.554355-har-kan-grisarna-ga-ut-nar-de-vill

Tyvärr är jag inte övertygad om att det är rätt väg att gå heller. Grisarna har det nog mycket bättre, men är det tillräckligt? Är det verkligen rätt att föda upp djur på ett industrimässigt sätt överhuvudtaget? Borde vi inte uppskatta dem mer än så under tiden de lever?

SR har en riktigt intressant dokumentärserie om matindustrin här. Lyssna speciellt på avsnittet om aveln inom kött och mejeriindustrin:

Matens pris ”I Sverige äter vi idag dubbelt så mycket yoghurt, fil, grädde och ost jämfört med 1970. På 60 år har köttkonsumtionen ökat från 50 kg per person och år till 83 kg per person och år. Djuren levererar effektivt inte minst tack vare en intensiv djuravel. I det här avsnittet av Matens pris granskar Malin Olofsson och Daniel Öhman hur aveln har påverkat djurens hälsa.”