Det blir Samhälls-söndag på onsdagen den här veckan. Jag är så fruktansvärt trött på att kommunerna alltid måste välja det billigaste alternativet. Kan någon bevisa att det faktiskt blir billigare för samhället i längden är de välkomna att kontakta mig…

Exempel 1: Kollektivtrafiken i Göteborg GP har skrivit ett flertal artiklar om Västtrafiks ”utrustning” den här veckan. Mängder med bussar hos företaget Veolia har fått körförbud efter poliskontroller. Senast föll en ruta ur en av bussarna, när polisen kontrollerade. Den kunde lika gärna lossnat när bussen rullade med fara för människors liv. Minns när jag bodde i Backa, man blev ju inte förvånad när en 19-buss gick sönder precis…

Biljettsystemet har varit en katastrof sen det infördes. Ingen förstår hur det fungerar, många får fel belopp draget på kortet. Själv kör jag med mitt månadskort på ett kort och extrapengar på ett annat. Ska jag åka långt skiter jag antingen i att betala mer än för Göteborg eller så får jag gå fram och stämpla mitt extrakort när bussen gått över taxegränsen. Har man månadskortet och lösa pengar på samma kort blir det ännu snurrigare känns det som. För att inte tala om när man är fler än två, eller missade att trycka på plus-knappen.

Sen har vi det här med de italienska spårvagnarna… De rycker i kurvorna, piper och skränar. Vissa bullrar och piper samtidigt och låter som att de är påväg att explodera. På vissa luktar det bokstavlig talat bajs. De är jättekonstigt planerade och sittplatserna, speciellt de i ”gångarna” där måste de ha planerat för folk med fötter som på bilden till höger… Hu. Nu låter jag som en gnälltant, men jag får ont i ryggen när jag åker med dem. De rör sig helt ologiskt. Jag är verkligen inte den som har ryggproblem heller, så stackars de som har. Uppdatering: Ännu en intressant artikel i GP

Trots detta planerar Västtrafik att eventuellt köpa in 125 spårvagnar till! Från samma företag! Det blir nog -jättebilligt- i längden. Fler resenärer kommer -säkert- komma till, och de kommer antagligen vara -tacksamma- för att de får finansiera de ökade reparationskostnaderna för vagnar som ändå inte kommer.

Exempel 2: Skolmaten I och med lagen om offentlig upphandling tvingas kommunerna att köpa in den absolut billigaste maten till skolorna. De får inte ställa krav som att maten ska vara närproducerad eller liknande. Det strider mot konkurrensreglerna. Säkert finns det många kommuner som tycker att det är bra att de bara behöver se efter priset, men vad tjänar kommunen i längden på det? De lokala bönderna slås ut av regnskogsskövlare i Brasilien.

Exempel 3: Banverket I åratal har Banverket fått för lite pengar. När det inte var vinter på vintern märktes det inte hur det svenska tågnätet förföll. Både höger och vänsterpolitiker har flyttat pengar från underhåll till ”andra saker”. När sedan allt går sönder på en gång, har reparationsansvaret lagts ut på entrepenad, för att det är billigare. Allt går fel på en gång. Tågen krockar med entrepenaden, växelfel är vanligare än att tågen kommer i tid…

Kära politker och toppar i det offentliga näringslivet, hur mycket sparade ni på det här egentligen? Tänk på att politikerförakt kan kosta er en del, inte minst i era egna plånböcker.