På senare tid har jag haft galet mycket problem med att min hårbotten kliar. Hårbotten var torr och håret fett. Så än en gång bestämde jag mig för att sluta med schampo. Har provat både ”balsam-metoden” och att skölja håret med varmt vatten för att ”dryga ut” tvättarna. Båda dessa metoder fungerade väl någotsånär, men inte riktigt bra. Tappade mycket hår av att tvätta med balsam, och den där vattenmetoden fungerar inte riktigt när man själv pröjsar för varmvattnet…

Så. Ägg alltså. Tvätta håret med ägg är en riktigt gammal grej. (Torde väl passa mig fint då, som är så fascinerad av gamla grejer…) Hälften av er som läser detta lär väl bli mer eller mindre förfärade av bara tanken på råa ägg i huvudet, och hälften av er tänker nog att ”Det där visste jag ju redan!” eller ”Hmm, det låter intressant!”

Såhär går i alla fall jag till väga:

  1. Fixa fram en gammal schampoflaska, Såklarts tycker jag är bra, de är lätta att skruva upp när man ska diska dem och själva ”pipen” har ett lagom stort hål.
  2. Knäck ner 1-2 ägg i flaskan. (1 ägg brukar räcka för mitt ganska tunna hår, tratt rekommenderas vid det här momentet.)
  3. Häll i litet vinäger eller honung. (Vinäger kan göra håret torrt, men passar bra för att ”sura till” ägget för mig som har fett hår, honung gör håret mjukt men kan bli klibbigt.)
  4. Skaka flaskan så att allt blandar sig.
  5. Tvätta håret med ägget ungefär som med vanligt schampo. Ta små klickar i taget och massera in i hårbotten. Ägget skummar inte, så det kan kännas som att håret inte blir rent. (Men det blir det, bara vänta och se!)
  6. Skölj med ljummet vatten. Varmt vatten=äggröra i håret!

Överlag tycker jag att den här metoden fungerar fantastiskt bra!

+ Håret blir mjukt och fint även utan balsam.
+ Min hårbotten kliar inte längre! 😀
+ Håret får mer volym, litegrann i alla fall.
+ Tycker att jag tappar mindre hår, tappar fortfarande hår men det lossnar inte lika mycket i duschen längre.
+ Det känns bra att tvätta håret helt utan kemikalier.
– Det är lite omständigt, inte så smidigt om man är på resa eller sover över hos någon.
–  Man kan lukta lite pannkaka/maräng efteråt.
– Ibland kan det fastna små ”strängar” från ägget i håret som man måste plocka bort. Uäck! (Den som är smart/mindre lat än vad jag är knäcker ägget i en skål och plockar bort dessa i förväg.)

Detta är ingen metod för äckelmagade eller vegetarianer, men jag–och min hårbotten–gillar den. 🙂