Det senaste året har jag mer eller mindre befunnit mig i krig med svenska Posten. I mitt företag får jag regelbundet paket skickat med EMS (Expresspaket) skickade till mig från Asien. Allt som oftast rör det sig om rejäla paket på 6-10 kg. Mitt ”importlicensnummer” EORI fanns med i adressraden på flera paket, så det råder ingen tvekan om att det är paket till företag det rör sig om.

Eftersom vi bor på landet och det är 1,5 mil enkel resa till utlämningsstället vill jag gärna få paketen utkörda med lantbrevbäraren. Detta är möjligt, men då vill lantbrevbäraren ha betalt för tullkostnaderna kontant! Ja ni läste rätt, kontant. De tar inte kort utan förväntar sig att man ska ha tusentals kronor hemma att betala med. Gärna jämna pengar.

Då jag fann detta helt galet skickade jag ett mail till Posten någon gång i januari och undrade över om det gick att förskottsbetala tullvärdet eller få det på faktura. Såhär gick mailkonversationen:

Posten:

”Ja, du kan ansöka om så kallad tullkredit hos Tullverket. Det kan dock inte appliceras på paket som redan har kommit till Sverige.”

Jag:

”Har nu blivit beviljad tullkredit hos Tullverket.
Är detta något jag behöver anmäla till er för framtida försändelser?”

Posten:

”Detta är inget som måste anmälas hos oss.”

Efter detta följde otaliga kontakter med Postens ”kundservice” för paket efter paket som jag trots beviljad tullkredit tvingats åka till Maxi och hämta. Jag har tullkredit men Posten vägrar använda den. Nu är det augusti och jag börjar snart ge upp.

Till råga på allt har Posten misslyckats med att skicka ut avier på de senaste paketen, så det har varit rena turen att jag följt dem på nätet. Avin har suttit kvar i ”fickan” på paketet när jag hämtat ut det, så den har alltså inte kommit bort på vägen. Extra komiskt är att när man söker på ett paket på nätet och det kommit till utlämningsstället ser det ut såhär:

De kör med andra ord inte ut expresspaket och de aviserar dem inte heller…! Den här avin borde kommit med utdelningen idag, men det gjorde den inte.

En annan rolig sak med Posten är att de skiter fullständigt i att svara på e-post i tid. Fyller man i formuläret på deras hemsida står det: ”Vi återkommer till dig inom 24 timmar på vardagar.” Det stämmer inte, oftast tar det uppåt en vecka innan man får svar, eller så får man inte svar alls.

Skickade ett rop på hjälp till Tullverket för ett tag sedan, deras svar var också rättså intressant:

”Har du detta kredittillstånd och importerar en vara som ger avgifter så kan antingen om du deklarerar dina varor själv eller om du anlitar ett ombud så kan Ni då använda denna kredit och få avgifterna på räkning från Tullverket. Om detta fungerar hos Posten får du ta upp med dem men om det inte fungerar för dig så finns det ju andra fraktförare.”

Två saker tycker jag var väldigt intressant med det här svaret:

  1. Svaret kom 2 timmar efter att jag skickade frågan.
  2. Sista meningen. Tullverket antyder alltså att jag borde använda mig av annat fraktbolag än statens eget?

Jag håller med Tullverket. Då och då (så ofta det är möjligt) får jag utrikespaket skickade med DHL eller UPS. Det är rena drömmen i jämförelse. Chaufförerna ringer innan och kollar om jag är hemma, jag får paketet lämnat vid dörren och tullavgifterna på faktura. Inga konstigheter. Jag börjar helt ärligt undra om Posten medvetet försöker bli av med sina småkunder? Om de försöker gräva sin egen grav?